• Deň v kaštieli Pálffy

          • Sme veľmi vďační, že sme mohli s našimi žiakmi stráviť deň v priestoroch Kaštieľ Pálffy. Vyskúšali sme a ochutnali sme všetko čo sa dalo, veľa sme sa naučili a tešíme sa na spoluprácu v rámci duálneho vzdelávania.

          • Akcia pre ZMOMR

          • Sme veľmi radi, že sme mohli v priestoroch našej školy privítať zástupcov ZMOMR a opäť sa ukázať ako spoľahlivý dodávateľ kvalitných služieb. Ďakujeme naším šikovným žiakom a majsterkám za organizáciu a zabezpečenie, nakoľko do každej takejto akcie idú v plnom nasadení a snažia sa odovzdať to najlepšie. A tešíme sa na ďalšie akcie, nakoľko naša práca nás baví.

          • Academy of coffee

          • Viac ako 50 pedagógov z dvadsiatich stredných odborných škôl a hotelových akadémií z celého Slovenska prišlo do nových priestorov školiaceho strediska Academy of Coffee v Trnave, medzi nimi aj naše majsterky Ľudka Holická a Majka Miklušová, aby spoznali svet kávy a nahliadli do zákulisia odborného vzdelávania z pohľadu profesionálnych baristov. Aj týmto smerom plánujeme v blízkej budúcnosti rozšíriť vzdelávanie našich žiakov.

          • Pezinčan o nás

          • Vo februárovom vydaní regionálneho časopisu Pezinčan sme spoločne s Obchodnou akadémiou robili nábor deviatakov a opäť informovali verejnosť o spájaní našich dvoch škôl. Presne takto bude naša Spojená škola fungovať: so zachovaním vlastnej identity budeme spoločne budovať našu pozíciu na trhu stredných škôl. 

            Opäť sa obraciame na Vás s prosbou milí žiaci, rodičia a priatelia školy. Ak máte vo svojom okolí nerozhodnutého deviataka spomeňte mu našu školu, ukážte mu našu školu na sociálnych sieťach. Publikujeme nielen na tejto stránke, ale aj na Facebooku, Instagrame, Simplicity, You Tube. Ďakujeme. 

            V prípade otázok k spájaniu našich škôl Vám veľmi radi odpovieme. Stačí nám napísať na info@soskompk.sk, alebo zavolať na +421 33/642 34 10. 

          • O našej škole aj na podcaste Život v Pezinku

          • Riaditeľka pani Natália Krejčiová dostala pozvanie do podcastu Život v Pezinku, aby predstavila aj našu školu ako jednu z možností pre deviatakov "Kam na strednú v Pezinku". Ak máte doma alebo vo svojom okolí deviataka, prípadne ôsmaka a rozmýšľa o štúdiu na našej škole na tomto linku Podcast Život v Pezinku nájdete celý rozhovor s najdôležitejšími informáciami. Podcast nájdete vo všetkých podcastových aplikáciách.

          • Rozhovor s riaditeľkou školy: Od septembra budeme súčasťou novej Spojenej školy

          • Od začiatku nadchádzajúceho školského roka 2024/2025 vznikne v Pezinku na základe rozhodnutia zriaďovateľa, Bratislavského samosprávneho kraja, nová Spojená škola. Dôjde k tomu spojením Obchodnej akadémie v Pezinku a Strednej odbornej školy podnikania a služieb v Pezinku. O tom, čo táto zmena prinesie, sme sa rozprávali so súčasnou riaditeľkou oboch škôl Ing. Natáliou Krejčiovou.

            Prečo od septembra dôjde k spojeniu škôl? Kto túto zmenu inicioval?  

            Každý zriaďovateľ chce budovať efektívnu sieť škôl s ohľadom na trh práce a efektivitu ich fungovania. Je prirodzené, že školy sa spájajú, máme ich na Slovensku niekoľko desiatok. Túto zmenu v rámci optimalizácie siete škôl inicioval Bratislavský samosprávny kraj. V Pezinku tak bude stredné odborné školstvo sústredené pod strechou jednej školy, ktorá bude mať dve organizačné zložky. Tie budú naďalej pokračovať vo svojom doterajšom zameraní.  

            Vieme, že od roku 2019 pôsobíte ako riaditeľka oboch škôl. Pokúste sa nám opísať aspoň niektoré komplikácie, ktoré prinieslo takéto riadenie dvoch škôl naraz.  

            Riadiť dve školy je skutočne veľmi náročné. Mnohé činnosti vykonávam duplicitne. Každá škola hospodári s vlastným rozpočtom, riadim dva pracovné tímy, mávam dvojité porady, na oboch školách administratívne vypisujeme veľké množstvo dokumentácie. Tých duplicít je naozaj veľmi veľa. Po spojení škôl preto dôjde k zefektívneniu týchto procesov, čo možno vnímať ako pozitívum do vnútra školy.  

            Aké praktické zmeny toto spojenie prinesie?  

            Spojená škola prinesie efektívnejšie riadenie a hospodárenie školy. Po spojení bude mať viac žiakov, a to prinesie nové možnosti zriaďovateľa, ale aj školy zapájať sa do projektov a výziev. Budeme tak môcť využiť finančné prostriedky, ktorých čerpanie na zveľaďovanie a vybavenie budov/areálov škôl, znižovanie energetickej náročnosti prevádzok, vytváranie partnerstiev a pod. je niekedy limitované minimálnym počtom žiakov.  

            Pozrime sa na túto zmenu z pohľadu žiaka. Čo sa zmení v jeho každodennom fungovaní?  

            Žiak túto zmenu v praktickom fungovaní takmer nepocíti. Naďalej bude študovať rovnaký odbor v prostredí, ktoré už pozná. Obe školy budú fungovať ako organizačné zložky spojenej školy, čiže žiaci zaradení na Obchodnú akadémiu naďalej budú jej súčasťou a rovnako žiaci SOŠ podnikania a služieb budú navštevovať túto školu.  

            Bude škola meniť svoje sídlo? Dôjde k sťahovaniu do inej budovy?  

            Nie, škola sa v budúcom školskom roku nebude sťahovať. Obchodná akadémia ako organizačná zložka novej Spojenej školy bude mať naďalej vyučovanie na Myslenickej 1. SOŠ podnikania a služieb bude mať teoretické vyučovanie tiež na Myslenickej ulici a praktické vyučovanie na Komenského ulici. Takto to funguje aj v súčasnosti. V dochádzaní do školy sa teda nič nezmení.  

            Ako táto zmena ovplyvní zloženie pedagogických i nepedagogických zamestnancov?  

            Všetci pedagogickí a nepedagogickí zamestnanci sa automaticky stanú zamestnancami Spojenej školy so zaradením do organizačnej zložky, na ktorej pôsobili aj doteraz. Na základe rozhovorov s nimi neočakávam ich veľkú fluktuáciu. Ak nastanú nejaké zmeny, tak budú spôsobené len bežnými okolnosťami ako v každom školskom roku (napr. odchod do dôchodku, posilnenie tímu učiteľov v dôsledku vyššieho počtu žiakov a pod.).  

            Čo by mali o tomto spojení škôl vedieť budúci uchádzači o štúdium, ktorí končia základnú školu?  

            Najdôležitejšie je asi povedať, že naši budúci žiaci sa tejto zmeny nemusia vôbec obávať. Prinesie viacero pozitív. Neustále sa snažíme napredovať a vytvárať pre žiakov priateľské a bezpečné prostredie. Bude tomu tak aj naďalej.

            Prinesie toto spojenie škôl zrušenie nejakých študijných/učebných odborov, príp. zavedú sa nové?  

            Už v tejto chvíli sú schválené kritériá prijatia do 1. ročníka v školskom roku 2024/2025, ktoré nájdu záujemcovia o štúdium na webe oboch škôl. Záujem žiakov o štúdium na SOŠ podnikania a služieb rastie, preto od septembra 2024 otvárame nový učebný odbor pekár, ktorý by sme do budúcnosti chceli rozšíriť ešte o cukrára. Na Obchodnej akadémii meníme názov študijného odboru manažment regionálneho cestovného ruchu. Nový názov bude služby v cestovnom ruchu. Túto zmenu neiniciovala škola, ale vyplýva z Vyhlášky 287/2022 Z. z. Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky z 11. augusta 2022 o sústave odborov vzdelávania pre stredné školy a o vecnej pôsobnosti k odborom vzdelávania. A samozrejme neustále sa usilujeme o zvyšovanie kvality odborov, ktoré už na školách máme.

            Veľmi radi Vám odpovieme na akékoľvek otázky v súvislosti so spájaním oboch škôl. Stačí, ak nám napíšete na info@soskompk.sk. 

            Spracoval: Mgr. Martin Anderko

          • Naša škola ako dodávateľ kvalitných služieb

          • Sme veľmi radi, že povedomie okolia o našej škole rastie. Svedčia o tom požiadavky na zabezpečovanie cateringových služieb na rôznych akciách. Túto sobotu sme zabezpečovali obsluhu na fašiangovej zábave organizovanej Základnou školou Jána Kupeckého Pezinok. My takéto akcie vítame, nakoľko žiaci majú možnosť získať neoceniteľné skúsenosti z reprezentačných akcií. Ďakujeme majsterkám Ľudke Holickej a Majke Miklošovej a naším žiakom prvého ročníka nadstavbového štúdia Samovi, Filipovi a Markovi za odvedenú prácu a reprezentáciu našej školy. 

            #kuchar #pekar #casnik #kadernik #soskompk

          • Sme na Simplicity

          • Naše mesto Pezinok sa zaradilo medzi mestá, ktoré využívajú služby aplikácie Simplicity. A minulý týždeň sa našej škole podarilo zaradiť medzi inštitúcie, ktoré v rámci tejto platformy môžu publikovať svoje novinky a podujatia. 

            Simplicity je inovatívna platforma a slúži ako jednotný portál, ktorý umožňuje obyvateľom nájsť overené informácie a zároveň udržiavať stály kontakt s mestom a jeho rozmanitou komunitou. Poskytuje obyvateľom aktuálne informácie o mestských službách, kultúrnych akciách a dianí v okolí,. Obyvatelia majú možnosť aj priamo interagovať s mestom, vyjadrovať svoje názory a taktiež predkladať návrhy na zlepšenie.

            Veríme, že je to ďalší krok, ktorý nám pomôže propagovať našu školu a budovať povedomie o nej v rámci nášho regiónu. 

          • Aj naši učitelia sa vzdelávajú

          • Učitelia našej školy spolu s kolegami z Obchodnej akadémie práve absolvujú aktualizačné vzdelávanie k novému systému poskytovania podporných opatrení žiakom.

          • Duálne vzdelávanie - Kaštieľ Pálffy Svätý Jur

          • V rámci duálneho vzdelávania od budúceho roku rozširujeme spolupracujúcich partnerov a okrem zámku Šimák Pezinok budú môcť naši žiaci vykonávať prax aj v kaštieli Pálffy Svätý Jur. Týka sa to odborov kuchár a čašník. Našou snahou je zabezpečiť pre žiakov len tie najlepšie podmienky a títo partneri patria k tým najkvalitnejším nielen v našom okrese.

            Pre žiakov deviateho ročníka a ich rodičov pripravujeme v spolupráci s kaštieľom Pálffy Deň otvorených dverí, ktorý bude veľmi interaktívny, zaujímavý a určite aj chutný. Termín:  7.2. od 10.00  -14.00.

            Milí rodičia a žiaci, ak poznáte vo svojom okolí niekoho kto zvažuje našu školu, prosím, povedzte im o tejto akcii. Vopred ďakujeme za každé zdieľanie.

          • Olympiáda v anglickom jazyku - okresné kolo

          • Olympiáda z anglického jazyka

            Gratulujeme a ďakujeme Danke Reingraberovej z III.KH za jej reprezentáciu našej školy v okresnom kole olympiády v anglickom jazyku, v ktorom sa vo svojej kategórii umiestnila na druhom mieste. Pre Danku je to výborná skúsenosť a príprava na maturitnú skúšku, keďže chce po záverečných skúškach pokračovať u nás ďalej v nadstavbovom štúdiu. Tešíme sa, že máme takých šikovných žiakov.

             

          • Deň otvorených dverí

          • Milí naši žiaci a rodičia, 

            ak poznáte vo svojom okolí deviataka, ktorý ešte nevie kam na strednú školu budeme vďační, ak mu spomeniete našu školu. 15.2. vo štvrtok organizujeme opäť Deň otvorených dverí, kedy sa môžu žiaci prísť k nám pozrieť,  vyskúšať si ako prebieha odborný výcvik a zistiť, či by mali o štúdium na našej škole záujem. Za každé zdieľanie ďakujeme. 

            Nájdete nás aj na facebooku a instagrame.

          • Školenie pre žiakov z odboru kaderník

          • Naši žiaci z odboru kaderník absolvovali školenie na používanie špičkovej vlasovej kozmetiky Matrix, ktorú v našom kaderníctve používame. Pod odborným dohľadom trénovali používanie všetkých prípravkov od šampónov, farieb, prípravkov na styling a ďalšiu starostlivosť o vlasy. Vyskúšali si aplikovanie jednotlivých produktov na rôzne typy vlasov aj novinky v tejto oblasti.

          • Vianočná akcia v MŠ Vajanského Pezinok

          • Naša škola pravidelne zabezpečuje na akciách v rámci okresu cateringové služby a táto akcia v materskej škole pred Vianocami bola posledná v tomto kalendárnom roku a najsrdečnejšia. Zistili sme, že naši prváci Marek a Janko majú nielen kuchársky talent. Baví nás to s vami. Ďakujeme.

          • Obhajoba zručností

          • Naši žiaci, ktorí absolvujú prax v prevádzkach museli v škole pred odbornou komisiou zloženou z majsteriek, pedagógov a pani riaditeľky obhájiť nadobudnutie potrebných zručností. Tretiaci pripravovali zemiakový šalát a prváci rezance s makom a kakaom. Všetci úspešne zvládli skúšku, ktorá zároveň slúži aj ako príprava na záverečné skúšky kde budú pripravovať celé menu.

          • Vianoce aj u nás na škole

          • Aj tento rok sa nám podarilo pár dní pred odchodom na prázdniny nájsť čas na spoločné posedenia, či výlety na vianočné trhy. Ďakujeme naším žiakom a pedagógom za príjemne strávené spoločné chvíle v duchu Vianoc ... pokojne, v radosti a štedrosti. 

          • Deň otvorených dverí

          • 13.12. u nás prebehol Deň otvorených dverí, ktorý bol plný zážitkov pre nás všetkých. Ďakujeme našej pezinskej televízii za návštevu a zdokumentovanie, majsterkám a naším žiakom za ich obetavú prácu. A hlavne všetkým deviatakom, ktorí k nám prišli, nebáli sa a vyskúšali si naše remeslo. 

          • Finančná gramotnosť

          • V rámci prípravy našich žiakov v oblasti finančnej gramotnosti sme využili možnosť zážitkovej pedagogiky a zahrali si hru: Finančná sloboda.

            Hraním si žiaci uvedomili prečo je dôležité správne pracovať s vlastnými financiami, ako s nimi pracovať, ako sa racionálne rozhodovať, aké dôsledky môžu mať nesprávne rozhodnutia na ich budúcnosť.

            Ide o prvú časť z programu, ktorý máme pre žiakov z I.NS a III.MA tento rok v rámci ich vzdelávania v tejto oblasti pripravený. Naším záujmom je pripraviť žiakov čo najlepšie pre ich budúcnosť.

          • Zlaté nožnice

          • Každoročná súťaž Zlaté nožnice aj s účasťou našich šikovných kaderníčok. Ema z II.KH reprezentovala našu školu v kategórii Komerčný svadobný účes, modelku jej robila naša ďalšia žiačka Klaudia. Kaja z III.KH súťažila v kategórii Moderný pánsky strih, modela jej robil spolužiak Rišo. Sabínka z III.KH a Ema si vyskúšali zapletanie boxerských copíkov najprv na cvičnej hlave a potom podľa predlohy na modeloch: Danke a Deniske. Žiačky na súťaž pripravovala naša majsterka Monika. Dievčatá si odniesli okrem nových zážitkov aj ďalšie skúsenosti, ktoré ich posunú ďalej k ich profesionálnym zručnostiam. Všetkým veľmi ďakujeme za ich snahu, prípravu, bojovnosť a reprezentáciu našej školy.